Sophantering
Vi måste alla hjälpas åt för en bättre ordning och för att hålla kostnaderna nere.
Regler om sophantering i huset
Sophanteringen fungerar dessvärre inte på ett tillfredsställande sätt och därför vill styrelsen göra alla boende uppmärksamma på:
Vanliga hushållssopor
Dessa ska slängas i ihopknutna avfallspåsar i sopnedkasten på plan 3 och 2. Observera att detta gäller inte wellpapp och pizzakartonger eftersom de lätt orsakar stopp i nedkasten. Fastnar en påse, eller annat, så kostar det dig eller föreningen några tusenlappar för att få loss det! Pressa inte in för stora påsar! Storleken på sopnedkastets öppning är faktiskt anpassad så att ingenting ska fastna på vägen ner. Använd sopnedkastet som finns i din port, det är dimensionerat så! Ställ aldrig avfallspåsar på golvet på plan 2 i port 160 utan är det stopp där så gå upp en våning och släpp ner påsen därifrån alternativt gå bort och släng påsen i de två andra nedkasten. Uppstår problem/stopp i nedkasten så kontakta omgående styrelsen.
Källsortering och grovsopor
Föreningen disponerar 4 källsorteringsrum och 1 grovsoprum. Genom att sortera ditt avfall gör du en stor insats för miljön. Inga vanliga hushållssopor, t ex matavfall, får slängas i dessa rum! Hjälp till att sortera rätt, hålla rent samt plocka upp från golven och släng i kärlen. Stäng dörren ordentligt efter dig! Kostnaden för hanteringen/tömningen är relativt hög så det är mycket viktigt att vi alla följer följande regler:
Källsorteringsrummen (nr. 1-4)
PLASTFÖRPACKNINGAR
Exempel: Flaskor, burkar, dunkar, plastpåsar, frigolit.
Gör så här: Ta av korkar och lock och lägg dem lösa i behållarna. Skölj ur matförpackningar.
Obs! Plastmöbler, leksaker och liknande lämnas som grovavfall. Förpackningar som innehåller farligt avfall lämnas till miljöstation!
TIDNINGAR
Exempel: Tidningar kataloger, reklamblad skrivpapper, broschyrer.
Gör så här: Ta bort plast runt reklam och tidningar.
Obs! Kuvert läggs i hushållssoporna, julklappspapper läggs bland pappersförpackningar.
PAPPERSFÖRPACKNINGAR
Exempel: Äggkartonger, mejeriförpackningar, mjölpåsar, pastapaket, skokartonger, toarullar, vinkartonger, wellpapp. Gör så här: Platta till/vik ihop kartonger! Gör du inte det så blir kärlen snart överfulla! Skölj ur matförpackningar.
GLASFÖRPACKNINGAR
Exempel: Flaskor och glasburkar.
Gör så här: Ta av kapsyler, lock och korkar. Sortera på färgat och ofärgat glas. Obs! Flaskor med pant lämnas i butiker. Porslin, keramik och exempelvis dricksglas lämnas som grovavfall. Skölj ur matförpackningar.
METALLFÖRPACKNINGAR
Exempel: Konservburkar, tuber, kapsyler, lock, dryckesburkar, aluminiumfolie, värmeljus som brunnit ut.
Gör så här: Böj in vassa lock på konservburkar.
Obs! Burkar som innehåller färg, limrester och annat miljöfarligt lämnas till miljöstation! Kastruller och stekpannor lämnas som grovavfall.
Grovsoprummet
GROVAVFALL
Exempel: textilier, galgar, leksaker, glas, böcker, kastruller, stekpannor, små möbler. Gör så här: Se till att avfallet får plats i ett kärl, alltså inte heller sticker upp ovanför kanten!
Obs! Stora möbler som inte ryms i kärlen ska lämnas till återvinningscentral!
EL-AVFALL
Exempel: Radioapparater, hushållsapparater, tangentbord, leksaker med sladd eller batterier, elsladdar.
Obs! Glödlampor, lysrör och lågenergilampor sorteras för sig liksom batterier. Stora teveapparater och vitvaror lämnas till återvinningscentral!
FARLIGT AVFALL, MILJÖAVFALL
Exempel: Färgrester, lösningsmedel, lim, bilbatterier, trädgårdsavfall, byggrester, brandsläckare, patroner, sprayburkar.
Gör så här: Dessa får absolut inte ställas i grovsoprummet utan ska lämnas till återvinningscentral!
Återvinningscentraler finns t ex i Östberga och i Sätra industriområde.
Stockholm Stads mobila miljöstation tar också emot ditt farliga avfall och din småelektronik (se el-avfall ovan). Se vidare: https://www.stockholmvattenochavfall.se/mobila