Så varmt får det vara i lägenheten

Läs Fastighetsägarnas syn på saken.

Så varmt får det vara i lägenheten

Än vet vi inte om sommaren blir lika varm som förra året, men redan nu kommer frågor om hur varmt det egentligen får vara i en lägenhet och vilket ansvar hyresvärden eller bostadsrättsföreningen har. Här reder vi ut vad som gäller vid normala temperaturer och hur varmt det egentligen får vara vid en värmebölja.

Förra årets varma sommar gjorde att många upplevde problem med varma lägenheter. Här svarar vår förvaltningsexpert Mikael Johansson på tre frågor om hur varmt det får vara och vad man som hyresvärd eller styrelseledamot i en bostadsrättsförening behöver göra om temperaturen blir väldigt hög under sommaren.

26 grader är normalt på sommaren och upp till 28 grader under kortare perioder

Förra årets värmebölja började redan i maj och höll sedan i sig över hela sommaren med utomhustemperaturer över 30 grader veckor i sträck. Det var en väldigt ovanlig sommar med temperaturer som vi normalt sett inte upplever i Sverige.

Under en mer normal sommar gäller Folkhälsomyndighetens allmänna råd som säger att temperaturen under sommaren inte bör överstiga 26 grader (24 grader resten av året). Vid tillfälliga toppar får man acceptera temperaturer upp till 28 grader kortare perioder.

Om det blir en rekordvarm sommar igen, vad gäller då?

Vid extremväder som exempelvis värmeböljor är Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperaturer inte tillämpliga på samma sätt som annars. Vid extremväder är det oundvikligt med höga temperaturer och man kan inte kräva att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen installerar klimatanläggningar för att sänka inomhustemperaturen i till exempel en äldre byggnad. Istället får man försöka stänga ute värmen så gott det går genom att dra ner persienner och dra för gardiner och genom att vädra på kvällen och natten när det är svalare ute.

Har fastighetsägaren inget ansvar för att hålla temperaturen på lagom nivå?

Jo, självklart har den som äger en fastighet, hyresvärden eller styrelsen för bostadsrättsföreningen, ansvar för att inomhustemperaturen vid normala sommartemperaturer uppfyller Folkhälsomyndighetens krav. Som hyresvärd kan det handla om att se över om det behövs någon form av solavskärmning, exempelvis markiser eller persienner för att stänga ute värmen. Vid höga temperaturer kan också ventilationssystemet behöva justeras så att luften rör sig snabbare och därmed svalkar.

Upplever du obehag av värme bör du kontakta din hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättsföreningen för att få hjälp med att mäta temperaturen. Särskild hänsyn ska alltid tas till särskilt känsliga grupper som äldre, sjuka och personer med funktionsnedsättning, som drabbas extra hårt av värmeböljor.

Vad kan du som boende själv göra?

Det finns flera saker du kan göra för att sänka temperaturen i din lägenhet.

• Dra ner persienner eller gardiner på dagtid för att stänga ute solens värme.

• Vädra bara på kvällar och nätter, det vill säga när utomhustemperaturen är lägre än inomhus. Om möjligt ställ upp fönster och dörrar så att det blir korsdrag, det bidrar till att sänka temperaturen.

• Stäng av värmekällor som till exempel datorer, TV och andra elektriska apparater.

• Använd en fläkt för att få luften att cirkulera och därmed kyla.

• Drick ordentligt med vatten och duscha kallt.

Mer information

Mer information finns på Folkhälsomyndighetens webbsida och på Arbetsmiljöverkets webbsida.

Text: Fastighetsägarna.se