Så kallt får det vara i lägenheten

Läs information och råd från Fastighetsägarna.

Så kallt får det vara i lägenheten

Januari och februari är oftast årets kallaste månader. När utomhustemperaturen sjunker får många hyresvärdar och styrelser i bostadsrättsföreningar frågor om hur kallt det egentligen får vara i en lägenhet. Här svarar Fastighetsägarna på några av de vanligaste frågorna kring temperatur i lägenheter och vad man kan gör om det är för kallt i en lägenhet.

Hur kallt får det vara i en lägenhet?

Olika människor uppfattar temperaturer på helt olika sätt, det som kan vara för kallt för någon är behagligt för någon annan. Folkhälsomyndighetens rekommendationer säger dock att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20 och 24 grader. Det är riktlinjer som gäller båda hyresrätter och bostadsrätter.

Temperaturen får inte långvarigt vara lägre än 18 grader, eftersom det då finns risk för människors hälsa. För förskolor, ålderdomshem och liknande lokaler bör temperaturen vara minst 20 grader.

Ibland varierar utetemperaturen från dag till dag och det kan ta en tid innan värmesystemet sätter igång. Är det okej?

Utetemperaturen kan variera kraftigt från en dag till en annan, exempelvis vid omslag från plusgrader till flera minusgrader under en kortare tid. Det gör att värmesystemet som styrs av bland annat utetemperaturen kan ta lite tid på sig att komma igång. Man får som hyresgäst eller bostadsrättsinnehavare acceptera att det är lite kallare en period innan värmesystemet helt kommit igång, men om man upplever att det är för kallt och inte blir varmare på några dagar bör man höra av sig till sin hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättsföreningen.

Vad gör jag om det är kallt i en lägenhet?

Om det är kallt i lägenheten ska man kontakta sin hyresvärd eller styrelsen för bostadsrättsföreningen som då bör mäta temperaturen och undersöka orsaken till temperaturer under 20 grader.

Hur ska temperaturen mätas?

Temperaturen ska mätas en meter upp från golvet och en bit in i rummet. Golvtemperaturen får inte vara lägre än 16 grader.

En del upplever att det är varmt i lägenheten men att drag från fönster gör att det känns kallt. Vad gör man då?

Drag orsakas bland annat av otätheter kring fönster, dörrar eller vid tilluftsventiler. När väggar och golv har lägre temperatur än vad luften har så kan man också uppleva drag. Drag är en vanlig orsak till obehag.

Drag i lägenheter behöver därför ofta kompenseras med höjd lufttemperatur. Luftens medelhastighet bör inte överstiga 0,15 meter per sekund under vinterhalvåret.

Vad kan bostadsrättsinnehavaren eller hyresgästen själv göra för att det inte ska vara för kallt i lägenheten?

• Se över så att möbler inte hindrar värmen från elementen att spridas.

• Om du vet hur du ska göra kan du lufta elementen själv för att de ska fungera bättre. Känner du dig det minsta tveksam så ska du kontakta hyresvärden eller styrelsen för bostadsrättföreningen. Luftar man elementen felaktigt är det stor risk för vattenskador och då är det bättre att låta ett proffs ta hand om luftningen.

• Om du upplever att det är kallt i lägenheten. Mät temperaturen en meter upp från golvet mitt i rummet. Anteckna och ha som underlag till hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.

Om temperaturen långvarigt är under 20 grader kontakta styrelsen för bostadsrättsföreningen som då gör mätningar och undersöker orsaken till den låga temperaturen.