Risker och säkerhet i huset

Var vaksam, slå larm och rapportera!

Risker och säkerhet i huset

Under våren 2018 inträffade ett antal incidenter och tillbud i fastigheten. Entréglaset i port 164 blev krossat, några obehöriga har avhysts från fastigheten och ett inbrott i en lägenhet inträffade under maj månad. Med anledning av detta anlitades en säkerhetskonsult som nyligen gick igenom föreningens risker och nivån på det yttre och inre skalskyddet. I stort sett har vi överlag en bra säkerhet men skyddet kan alltid förbättras. Till exempel så funderar styrelsen på att installera kameraövervakning i våra entréer om installationen bedöms laglig och inte medför en alltför hög kostnad. Ett par bostadsrättshavare har valt att uppgradera säkerhetsklassen på lägenhetsdörrarna inkluderande dörrkarmar. Våra befintliga dörrar är certifierade säkerhetsdörrar som uppfyller kraven i SS 817345 klass 2. Befintliga lås uppfyller också kraven för godkända låsenheter. För den som önskar ytterligare förstärka inbrottsskyddet kan ett byte till en dörr som till exempel uppfyller SS-EN 1627 RC3 vara en bra åtgärd. Ett annat alternativ är montering av en gallergrind innanför befintlig dörr. Ett tredje alternativ är att förse dörren med lämpligt brytskydd. Att observera är att var och en får bedöma riskerna och likaså de personliga kostnaderna (en ny dörr kostar ca 15 tkr). Bostadsrättshavaren ansvarar och har underhållsplikt enligt stadgarna (§32) för både inner- och ytterdörrar. 

Styrelsen erbjuder nu en central upphandling om uppgradering av säkerhetsdörrar till klass 3 eller 4. Mängdrabatt utgår från leverantören beroende på hur många som är intresserade. Tanken är att vi under senhösten ska ta hit en utvald leverantör som får presentera lösningar och kostnader. Ni som funderar på att byta dörrar och önskar delta på informationsmötet skickar senast 2018-09-30 ett mail om detta till föreningen, info@tulpantradet.se, alternativt ring eller lägg en intresselapp i föreningens brevlåda (port 172). Är intresset från bostadsrättshavarna inte tillräckligt stort så blir det ingen upphandling och inte heller någon informationsträff.

I övrigt ber styrelsen att ni beaktar:

  • Släpp aldrig in okända i fastigheten! Fråga var de bor eller vem de ska besöka.
  • Var vaksam mot okända och suspekta personer vid/i entréer, i trapphus och i korridorer.
  • Se till att alla dörrar är ordentligt låsta efter er, inklusive era egna.
  • Korridorer, trapphus och entréer ska vara helt rena på föremål. Till exempel är det förbjudet att placera soppåsar, kartonger, pulkor, cyklar och barnvagnar i dessa utrymmen. Inget brännbart får finnas där och det gäller även i garaget.
  • Kolla ofta era brandvarnare! Byt batterier och byt ut brandvarnarna om de är äldre än 10 år.
  • Kolla utrymningsvägarna i fastigheten.
  • Rapportera tillbud och incidenter till styrelsen. Vid akuta fall ring polisen/brandkåren på 112.
  • Om vi alla hjälps åt och bidrar så förstärker vi säkerheten i huset. 

Vänliga hälsningar,

Styrelsen genom/ Claes Modess, ordförande, 070-8981228