Extra Föreningsstämma och Medlemsmöte

Äger rum onsdagen 18 november kl. 19.00 i Föreningslokalen såvida inte annat meddelas. Föranmälan om deltagande krävs!

Extrastämman kommer vi att behandla de motioner som lämnats in till ordinarie stämman som hölls i våras, bifogas med styrelsens svar. På Medlemsmötet strax efter stämman presenterar styrelsen arbetet hittills i år, ekonomins utveckling, större projekt, budget och medlemsavgifter för år 2021. Kallelse, dagordning och motioner är utdelade i alla postfack.

OBS!! På grund av Coronasituationen måste alla som vill komma anmäla sig genom att lämna in talongen längst ner på kallelsen och tyvärr kan bara en medlem per lägenhet komma! Om alltför många lägenheter anmäler sig kommer Extrastämman och Medlemsmötet hållas i en större lokal utanför föreningen, detta meddelas i så fall i god tid innan.

Dagordning vid Extrastämma med Brf Tulpanträdet 2020-11-18

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Stämmans öppnande

2. Upprättande av förteckning över närvarande medlemmar, justering av röstlängd

3. Val av ordförande vid stämman

4. Anmälan av ordförandens val av sekreterare vid stämman

5. Godkännande av dagordning

6. Val av två justerare, tillika rösträknare

7. Fråga om kallelse till stämman behörigen skett

8. Motioner (bifogas) som tidigare lämnades in till den ordinarie stämman i maj 2020:

1) Solpaneler. Motionsställare Holger von Fircks, lägenhet 192

2) Gymmet. Motionsställare Holger von Fircks

3) Laddplatser i garaget. Motionsställare Holger von Fircks

4) Motorcykelparkering. Motionsställare Mats Klaesson, lägenhet 375

5) Parkering vid urlastning av fordon. Motionsställare Mats Klaesson

6) Antal fordon i samma p-ruta i garaget. Motionsställare Mats Klaesson

7) Förbättrad cykelhantering. Motionsställare Mats-Ove Fant, lägenhet 384

9. Stämmans avslutande

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Motion nr. 1: Utreda installation av solpaneler

Motionsställare: Holger von Fircks, lägenhet 192, inlämnad 2020-03-22

Yrkande

Taken på brf bör lämpa sig väl för solpaneler. Priset på el bedöms stiga och det finns erfarenhet av installation av solpaneler i brf.

Jag yrkar på att

a. Se över om installation av solpaneler kan vara kostnadseffektiv genom att beräkna kostnad och intäkter för föreningen. 

b. Ett förslag tas fram till projekt om yrkande a. tyder på lönsamhet.

Bakgrund

För solcellsanläggningar finns det ett investeringsstöd på 20% av den totala investeringskostnaden. Priset har gått ner kraftigt de senaste åren och installation anses vara kostnadseffektiv för småhusägare. 

Det finns erfarenhet från brf installera solpaneler och det pågår ett sådant projekt i närheten i brf  Apelsinlunden på andra sidan Folkparksvägen (ca 157 brf). Bra information finns här: https://www.solcellskollen.se/brf/guide-solceller-for-bostadsrattsforeni..Här kan en brf beräkna enkelt om en investering kan tänkas löna sig.: https://www.solcellskollen.se/rakna-pa-solceller.

Styrelsens svar på motionen:

Styrelsen föreslår att stämman bifaller motionen. Styrelsen håller med motionären i dennes intention om att gynna miljön och föreningens ekonomi. Styrelsen har just avslutat projektet med installation av frånluftsåtervinning som syftar till att uppnå samma miljömässiga och ekonomiska fördelar som solpaneler, men detta projekt har av styrelsen bedömt har större potential. Styrelsen har funderat på solpaneler och kommer under nästkommande år anlita lämpliga företag för inspektion av våra tak.

___________________________________________________________________________________________

Motion nr. 2: Gymmet

Motionsställare: Holger von Fircks, lägenhet 192, inlämnad 2020-03-22

Yrkande

Många kan antas betala avgift för skötsel av gymmet. Tidigare gymansvarig har avgått i och med att denne lämnat föreningen. Därför föreslås att: a) Gymmets ekonomi redovisas, b) Ett förslag tas fram till hur medlen och fullmakt ska skötas av föreningen, c) En gymgrupp bildas som aktivt utvecklar gymmet och dess skötsel med befogenhet utifrån punkt a och b ovan.

Bakgrund

Gymmet är en stor gemensam tillgång för brf. Det finns antagligen många medlemmar. Det har utförts ett aktivt arbete vilket varit berömvärt! Det är oklart hur utrustning ses över. Slitage och ingen skötsel/översyn kan göra att utrustning kan bli farlig, tex att saker går sönder eller kan skada utövaren. Ljudanläggningen fungerar delvis, mattor är mycket slitna och ingen återkoppling har skett då förslag lagts i förslagslådan. Ett möte med ekonomiansvarig har utlysts för brf och ett möte hållits. Då framkom god ekonomi, behov av skötselplan för underhåll, investeringar. För att gå vidare bör yrkandepunkterna klargöras. Då tidigare gymansvarig lämnar föreningen är det behov av genomgång kring antal medlemmar, ekonomi, samt hur gymdelen kring skötsel och investeringar ska skötas framöver. I detta kan ingå aktiviteter som aktivitetsgruppen föreslår samt förslag från brf.

Styrelsens svar på motionen:

Styrelsen föreslår att stämman avslår motionen. Styrelsen delar motionärens syn att gymmet är en värdefull tillgång för medlemmarna i Brf Korstörnet, Brf Avenboken och Brf Tulpanträdet. Även motionärens önskan om ökad transparens i den ekonomiska redovisningen kan vara av godo. Rent juridiskt så är gymmet en fristående ideell förening vars enda koppling till Brf Tulpanträdet är att den har verksamhet i en en av Tulpanträdets upplåtna lokaler. Styrelsen kan inte ta på sig ansvaret för verksamheten då vi inte har resurser för det och dessutom ingår inte gymverksamhet i Brf Tulpanträdets ursprungliga anläggningsbeslut.

___________________________________________________________________________________________

Motion nr. 3: Laddplatser i garaget

Motionsställare: Holger von Fircks, lägenhet 192, inlämnad 2020-03-22

Yrkande

Många kan antas skaffa hybrid- eller elbil kommande åren. Därför föreslås att:

a. Redovisa hur nuvarande system fungerar intäktsmässigt för föreningens medlemmar och undersöka möjligheter installera fler laddplatser. Och då beakta möjligheter till statliga subventioner och stöd från staden.

b. Med nuvarande påslag på 700 kr utöver hyra för vanlig p-plats är det ekonomiskt inte försvarbart skaffa plats för en hybridbil om den inte körs relativt mycket. Därför yrkas att avgiften blir rimlig  i förhållande till kostnader för föreningen. I yrkandet ingår att besluta om eventuellt ändrad avgift utifrån redovisning i punkt a. ovan.

Bakgrund

Det kan antas att bilflottan mer och mer består av hybrid- och elbilar kommande åren i och med bonus-malussystemen från regeringen.  För att möta denna troliga efterfrågan på laddplatser föreslås att man utvärderar möjligheten till fler laddplatser. Detta kan antas öka värdet på våra lägenheter då fler och fler uppskattar tillgång till detta. Det går att få statlig subvention för installation av laddplatser även i bostadsrättsföreningar. Staden har annonserat man kommer satsa på laddplatser lokalt. Hur kan föreningen dra nytta av detta praktiskt? Beräknat på 15 kr/liter bensin och en avgift på 700 kr utöver vanlig p plats är det tyvärr ekonomiskt olönsamt ha en hybrid/elbil om man inte kör mer än 180 mil/månad om det är en bil man har via sitt arbete. Merkostnaden motsvarar 46 liter bensin/månad, vilket är uppskattningsvis körsträcka på 90 mil/månad. För en bil som man får ha i sitt jobb (förmånsbil) har man halva bensinkostnaden betald – skatte-subventionerad- det gör att det är mer ekonomiskt lönsamt köra på bensin upp till 180 mil/månad. Antas en milkostnad enligt test av vi bilägare Hur mycket kostar laddningen? (Publicerad 28 januari 2019) blir elkostnaden för en mils körning 2,2 kr – på 90 mil blir det 200 kronor. Skulle den höjda p-avgiften för en laddplats sänkas från 700 kr till 400 kr/månad utöver vanlig  p-platshyra på 900 kr/plats, skulle varje medlem med laddplats betala 4800 kr/år utöver vanlig p-platshyra varav 2400 kr är avgiften för elförbrukningen. Detta känns mer rimligt.

Det är av värde ha en lösning som täcker in föreningens kostnader och samtidigt ge en ekonomiskt rimlig avgift vilket ger möjlighet byta till hybrid- eller elbil. Förslaget yrkar därför på genomgång av nuvarande system och möjlighet sänka månadskostnaden. Samt se över vilka möjligheter det finns installera fler laddplatser. Och bedöma hur statligt och annat stöd kan fås.

Styrelsens svar på motionen:

Styrelsen föreslår att stämman avslår motionen. Nuvarande laddplatser installerades för mindre än två år sedan. Vid denna investering gjorde leverantören en kalkyl av vad laddplatserna kostade i investering, hur en realistisk avskrivning skulle ske och hur debiteringen av elförbrukningen borde hanteras. Allt med mål att laddplatserna skulle vara kostnadsneutrala för föreningen och möjliggöra fonderande av medel för framtida investering i elkraftinfrastrukturen. Dagens tilläggsdebitering på 700 kronor/månad är enligt denna analys rätt nivå utifrån ett kostnadsperspektiv. Tilläggas kan att vår prisnivå för laddplatser överensstämmer i stort med vad andra föreningar i närområdet debiterar och att dessa föreningar inte heller har olika prissättningar för hybrider och rena elbilar. Slutligen behöver föreningen först göra en ordentlig utredning avseende brandsäkerheten med elbilar i garaget innan vi kan gå vidare med att anlägga fler platser.

___________________________________________________________________________________________

Motion nr. 4: Motorcykelparkering

Motionsställare: Mats Klaesson, lägenhet 375, inlämnad 2020-03-23

Hej, jag är nyinflyttad i området och kan inte hitta någon parkering för motorcyklar utomhus. Finns det ingen eller är det bara jag som inte hittar den? Jag som nästan uteslutande kör motorcykel och har vänner som kommer på besök med motorcykel är i behov av en sådan parkering. Jag tror också att det är fler än jag som har detta behov och skulle bli glada över en motorcykelparkering. Om det inte finns så tycker jag att vi i föreningen borde se till att det ordnas en. Exempelvis i anslutning till cykelparkeringen. Jag yrkar på att stämman ska anlägga/upplåta utrymme till en motorcykelparkering utomhus inom bostadsrättsföreningens område. 

Styrelsens svar på motionen:

Styrelsen föreslår att stämman avslår motionen. Styrelsen kommer dock att undersöka om det finns lämpliga ytor som kan användas för både motorcykel- och mopedparkering, hur parkeringen kan göras säkrare samt vilken betalningsmodell som är lämplig. Tilläggas kan att det går att hyra MC-platser i garaget i mån av lediga platser. För närvarande är det fullt men styrelsen ämnar, om efterfrågan finns, inrätta fler platser.

___________________________________________________________________________________________

Motion nr. 5: Parkering vid urlastning av fordon

Motionsställare: Mats Klaesson, lägenhet 375, inlämnad 2020-03-23

Då man riskerar böter redan efter sex minuter när man ska lasta i och ur sitt fordon inne på gården tycker jag det måste till en förändring. Det finns inte en möjlighet att när man ensam kommer med sitt fordon att lasta ur, ta sig upp till exempelvis sjunde våningen, lämna lasten och sen ta sig ner till fordonet på sex minuter. Rimligtvis borde man ju kunna stå en halvtimme utan att riskera böter på vår egen gård för att lasta i och ur saker och ta upp till sin lägenhet. Det är föreningen som bestämmer om parkeringsreglerna på vår innergård och inte parkeringsbolaget. Det kan inte vara föreningens mening att föreningens medlemmar ska riskera böter vid dessa tillfällen när man kommer med last som kräver inkörning på gården. 

Jag yrkar på att stämman ska besluta om förlängd parkeringstid vid i och urlastning när man står på vår innergård. 

Styrelsens svar på motionen:

Styrelsen föreslår att stämman avslår motionen. Det är idag tillåtet att stå inom zon med parkeringsförbud, t.ex. vår innergård, under den tid som behövs för att lasta eller lossa. Enda kravet är att lastning eller lossning pågår oavbrutet. Då styrelsen vill minimera fordonstrafik på gården så finner den det olämpligt att verka för parkering och längre uppställningar där. Styrelsen kommer däremot att ta upp frågan, då nytt parkeringsbolag tagit över, för att hitta en mer generös tillämpning av deras tumregler för tiden innan de utfärdar avgift.

___________________________________________________________________________________________

Motion nr. 6: Antal fordon i samma p-ruta i garaget

Motionsställare: Mats Klaesson, lägenhet 375, inlämnad 2020-03-23

Om jag hyr en parkeringsplats i garaget, som vi tillsammans äger såsom bostadsrättsförening, borde det vara upp till mig huruvida jag vill ha en bil / en mc / en bil och en mc eller kanske två mc i denna ruta. Det kan inte vara rimligt att som delägare till detta garage behöva betala för antalet fordon som jag kan parkera i den ruta jag betalar för. Så länge den som hyr en parkeringsplats inte hindrar andra ska det vara upp till den som hyr rutan att välja vilka typer av fordon och hur många man vill parkera. 

Jag yrkar på att stämman ska besluta om att den som betalar för en parkeringsplats i föreningens garage själv får avgöra hur många fordon man vill ha i sin ruta och inte behöva betala för antalet fordon.

Styrelsens svar på motionen:

Styrelsen föreslår att stämman avslår motionen. Men kommer att utreda om det finns ett behov av flera MC-platser och kanske också mopedplatser. Då platserna i garaget har olika storlek och förutsättning för parkering av mer än ett fordon så skulle motionen leda till att vissa får möjlighet att parkera mer än ett fordon och andra inte. Av denna anledning har betalningsmodell baserad på ett fordon per garageplats valts.

___________________________________________________________________________________________

Motion nr. 7: Förbättrad cykelhantering

Motionsställare: Mats-Ove Fant, lägenhet 384, inlämnad 2020-03-24

Brf:s cykelrum är mer eller mindre fulla med cyklar. Många av dem används aldrig eller sällan (då de saknar luft i däcken). För oss som använder cykel regelbundet, och vi ökar i antal, blir cykelrummen allt trängre. Därför behöver det ske förbättringar som underlättar cykelanvändandet.

Därför yrkar motionsställaren att vår cykelhantering förbättras genom att:

• Montera cykelställ för att få bättre ordning och plats.

När cyklar står utan fast plats kan det både bli för många cyklar i ett rum, men även dåligt nyttjande av utrymme då enskilda cyklar måste flyttas fram och tillbaka för att andra ska bli tillgängliga. Det finns företag som specialiserat sig på detta (ex vis https://klavercykelparkering.se/) som kan erbjuda cykelställ där cyklarna kan placeras tätt. Samtidigt skulle det kunna förbättra säkerheten genom att erbjuda möjligheten att låsa fast cykeln i något som är fastsatt i golv eller i vägg.

• Förenkla möjligheterna till att ta sin cykel från norra sidan genom gången till ytterdörren i den södra sidan (port 160).

Att ta sin cykel från rummen norr om mitten av huset (mot 164) innebär att man ska ta cykeln genom tre fler låsta dörrar än om man har den söder om mitten (mot 160). Det är inte helt enkelt att ta sig genom dessa tre dörrar (två behöver man använda sin tagg och slå in koden. Samtidigt finns det mer ledigt utrymme i dessa cykelrum. Om man kan ordna med automatiska dörröppnare för de tre dörrar som finns mellan 164 och 160 så blir det enklare att använda cykelrummen norr om mittenhissarna.

Alternativet till ovanstående är att omorganisera cykelrummen och flytta cyklar som inte används eller används sällan till cykelrummen norr om mittenhissarna (det finns cyklar som inte rörts på minst fem år). Då frigörs utrymme för de som använder sina cyklar regelbundet att enkelt ta dem ut och in genom port 160.

• Man genomför en cykelrensning i avsikt att få bort de cyklar som har lämnats kvar av tidigare boende. Det är snart fem år sedan sist och välbehövligt igen.

• Uppmana boende att förvara högst två cyklar per boende i cykelrummen. Har man fler cyklar bör övriga förvaras i eget lägenhetsförråd eller i lägenheten.

Styrelsens svar på motionen:

Styrelsen föreslår att stämman avslår motionen. Styrelsen håller med motionären om att ordningen i cykelrummen kan förbättras och att cykelställ kan vara till hjälp. Frågan kommer därför att utredas. Rensning i cykelrummen är en planerad aktivitet för styrelsen och genomförs minst vart femte år, nästa gång under år 2021. Installation av dörrservon medför en större investering som enligt styrelsen inte står i paritet med vinsten och att dela upp cykelparkeringar per lägenhet är inte genomförbart utan en grundlig juridisk analys.